Hvordan starter jeg som steinsamler?  


Har du ikke allerede startet?  Har du ikke allerede tatt med noen pene eller underlige steiner fra stranda eller fjellet?

Alle begynner vi i det små og mange er de som har hatt steinhobbyen med seg fra barndommen. Her skal vi prøve å komme med noen råd og vink for å komme i gang.

Hvor bør jeg samle?

Det er nærliggende å ta utgangspunkt i hjemstedet, enten det er ved kysten eller i innlandet.  Her komme typiske steder som bør inspiseres:

 Vær på vakt hvis du ser ganger, leirhull, sprekker og grovkornede soner i fjellet.

Ofte må det graves (og graves dypt)  for å finne spennende funn. Spesielt gjelder det

gamle tipphauger og steder der folk har lett etter spennende stein i mange år.

 Husk bare den gyldne regel:  Spør alltid om tillatelse før du banker eller graver.

Hva trenger jeg?

Ikke veldig mye, men dette kommer du ikke utenom:.

Ha ei notisblokk med, slik at du skriver ned hvor og når du samlet inn prøvene. Det er ikke alltid du får gjennomgått alt fra turen og alt for ofte blir stein liggende lenge i poser og esker. En huskelapp bør derfor alltid ligge sammen med funnet.

Hvor finner jeg informasjon?

Finn ut om det er en steinklubb eller steininteresserte på hjemstedet ditt. De bør kunne gi mange råd og vink. Ingenting er lettere enn når man har en kjentmann med på første tur!

Lokalhistoriske bøker og kart kan gjøre steinturen til en spennende oppdagerferd.

Bønder og skogeiere har ofte et nært forhold til sine eiendommer og kan ofte tipse om rare fjellformasjoner, huler og gamle gruver og brudd.  

Geologiske museer og undervisningsinstitusjoner bør også kunne gi tips og forslag når du henvender deg dit med spørsmål. 

Flere har også på internett en "spør en geolog"-side, og vi håper fremover å kunne knytte til oss en slik tjeneste.

På denne hjemmesiden finner du jo allerede mange kontakter og tips!

Hvordan organiserer jeg samlingen?

Start enkelt med en kommode eller noen hyller, men der er viktig at du merker alle prøver med funnsted og gjerne litt mer informasjon.

Før du aner det begynner samlingen å bli stor. Hva gjør man nå?

Raskt finner men ut at et systematisering er nødvendig. En bok og en nummer rekkefølge vil være en grei start, men et kartotek er enda mer praktisk.

Nummerer steinene fortløpende etter som du finner / får dem. Det kan være litt vanskelig å få et nummer til å sitte på en stein, men prøv med hvit lakk/sorte tall. Hver stein bør så ha sitt eget kartotekkort med nødvendige informasjonen. Slike kort er å få kjøpt.

I tillegg må kartoteket også ha en alfabetisk del, og på den måten kan man ved hjelp av nummer og navn finne tilbake til steinen.  

Slik kan en samling se ut - når man har holdt på en stund.
Foto: Geir H Wiik
En vakker stilbitt fra Bergen. 
Samling og foto: Karl E . Dalen

Hvor får jeg tak i pene eller sjeldne steiner og annet utstyr jeg har brukt for?

Det finnes et antall steinbutikker og utstyrsleverandører i landet. De største og viktigste av dem annonserer jevnlig i bladet STEIN, så sjekk først der. Det er egen lenke til STEIN og redaktøren på vår hjemmeside. Vi vil i fremtiden også ha litt mer informasjon om disse våre støttespillere.  

Noen ganger i året arrangeres det messer og andre arrangementer der stein og utstyr selges. Disse blir annonser gjennom bladet STEIN og vi vil også prøve å ha en oppdatert messeoversikt.

Ellers blir mye stein utvekslet mellom samlere, så gjør du et spennende funn vil mulighetene for å bytte være store. Bytter skjer ofte i klubbene, på steintreffet og ved hjelp av smånotiser. Vi vil fremover arbeide for å få til en interaktiv kjøp, salg og bytteside på denne hjemmesiden.

Lykke til med starten som steinsamler, du vil ha tusen spørsmål og vi håper og tror at alle nevnte instanser vil hjelpe deg!  


NAGS © 2001- 2003