NAGS          Norske Amatørgeologers Sammenslutning

            c/o Geminiveien 13,  3213 Sandefjord

 

 

 

Til

Nærings-og handelsdepartementet,

Avdeling for næringsregulering og skipsfart,

Postboks 8014 Dep.,

0030 Oslo                                                                                                    

                                                                                                          Sandefjord. 25 august 2003.

 

 

Deres ref:  200302779-3/TRW

 

 

HØRINGSSVAR. FORSLAG TIL NY MINERALLOV

 

 

Vår organisasjon Norske Amatørgeologers Sammenslutning, stiftet i 1974 og som i dag representerer 37 foreninger med ca 1800 medlemmer rundt omkring i Norges land, har med interesse og spenning fulgt arbeidet med NOU:11: Forslag til ny minerallov” siden arbeidet begynte i 1993, og vi vil derfor takke departementet for muligheten til å avgi et høringssvar til det foreliggende nye lovutkastet.

 

Våre foreningers virksomhet er hovedsakelig knyttet til det å formidle kunnskap om og skape interesse for lokal geologi og mineralogi. I nært samarbeid med regionale geologiske institusjoner og museer består våre aktiviteter bl.a. i kartlegging av gamle og nye mineralforekomster, og innsamling av prøver til skolebruk, forskning og egen samling. Våre medlemmer har bl.a. bidratt med bl.a. oppdagelsen av nye mineralsorter for Norge, og til bedre og økt kjennskap til regional geologi. Vårt virkeområde vil derfor i hovedsak fanges opp av det som lovforslaget sier om leting (kap. 2), da det som hører under undersøkelse og utvinning ligger utenfor det som er våre aktiviteter.

 

Med dette for øye har vi  nøye gransket  lovforslaget, og vil komme med følgende kommentarer:

 

1. Selv om loven i sin utforming ikke spesielt har tenkt på vår gruppe, men sikter i  hovedtrekk på stat, næringsinteresser, grunneiere o.a., opplever vi at man med det foreliggende lovutkastet sammen med reglene om ferdsel i friluftsloven og straffelovens §§ 396 og 399, vil få en mye klarere og enklere lov å forholde seg til enn det gjeldende lovverk.

 

2. Vi er derfor glade for det foreliggende utkastet som fremtrer på en forenklet, ryddig og oversiktlig måte. Vi deler departementets syn på å erstatte de gamle begrep i bergverksloven som muting, skjerping og utmål med en mer moderne ordbruk. Det er også et absolutt fordel at en nå kan få en lov som kan erstatte og samle opp i seg de mange gjeldende lover (bergverksloven, lov om erverv av kalkstensforekomster, lov om erverv av kvartsforekomster m.fl). Forslaget er også formulert slik at det vil dekke alle mineralske forekomster.

 

3. At en utvider den frie leteretten til også å gjelde de ikke-mutbare mineraler ( kap. 2) vil også etter vårt syn være med på å stimulere til at nye forekomster av mineraler kan bli funnet, noe som kan være til beste for forskning og næringsinteresser regionalt.

 

4. Vi er også glad for at forslaget har med egne paragrafer om varsomhets-, sikrings- og opprydningsplikt. (kap 8, §§ 50, 51og 53)

 

5. Vi merker oss også § 49, der det presiseres at leter må ha samtykke fra eier/bruker/rette myndighet for å kunne lete på diverse nevnte områder. Dette synes vi er en ryddig og viktig presisering av begrensinger i leteaktiviteten, og vil i praksis kunne bidra til å regulere på en positiv måte forholdet mellom eiere og dem som foretar leting og undersøkelse.

 

Med dette vil igjen takke for muligheten til å delta i høringen. Skulle departementet ønske mer opplysninger om vår organisasjon, henviser vi til  vår hjemmeside  www.nags.net.

eller til å ta direkte kontakt.

 

Vennlig hilsen

 

 

 

Knut Edvard Larsen

Leder NAGS